Ηλεκτρικές Ψηστιέρες

Η ηλεκτρική ψησταριά αποτελεί μια εύχρηστη και πρακτική λύση για να απολαύσετε ψητά κρέατα στο σπίτι, χωρίς την ταλαιπωρία των κάρβουνων.

Ακολουθούν βασικά βήματα για να πετύχετε τέλειο ψήσιμο:

Προετοιμασία:

  1. Επιλέξτε το κατάλληλο κρέας: Προτιμήστε κομμάτια με μέτριο πάχος (περίπου 2-3 εκ.) για ομοιόμορφο ψήσιμο. Ιδανικά είναι μοσχάρι (μπριζόλες, φιλέτο), χοιρινό (λουκάνικα, μπριζόλες), κοτόπουλο (στήθος, μπούτια) ή αρνί (μπριζόλες, παϊδάκια).
  2. Αφήστε το κρέας σε θερμοκρασία δωματίου: Βγάλτε το από το ψυγείο 30-60 λεπτά πριν το ψήσετε.
  3. Στεγνώστε καλά το κρέας: Χρησιμοποιήστε χαρτί κουζίνας για να αφαιρέσετε τυχόν υγρασία.
  4. Μαρινάρετε (προαιρετικό): Η μαρινάδα προσθέτει γεύση και βοηθά στο μαλάκωμα του κρέατος. Χρησιμοποιήστε έτοιμες μαρινάδες ή φτιάξτε τη δική σας με ελαιόλαδο, ξύδι, μπαχαρικά και μυρωδικά.
  5. Αλείψτε με λάδι: Αλείψτε ελαφρώς το κρέας με λάδι πριν το βάλετε στη ψησταριά.

Ψήσιμο:

  1. Προθερμάνετε την ψησταριά: Ρυθμίστε τη θερμοκρασία σε μέτρια-ψηλή (περίπου 200°C).
  2. Καθαρίστε τη σχάρα: Χρησιμοποιήστε μια βούρτσα ή σφουγγάρι για να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα από προηγούμενο ψήσιμο.
  3. Τοποθετήστε το κρέας στη σχάρα: Αφήστε κενά μεταξύ των κομματιών για ομοιόμορφο ψήσιμο.
  4. Μην πιέζετε το κρέας: Αφήστε το να ψηθεί άψογα χωρίς να το τρυπάτε με πιρούνι.
  5. Γυρίστε το κρέας: Αναποδογυρίστε τα κομμάτια μια φορά στη μέση του χρόνου ψησίματος.
  6. Χρόνος ψησίματος: Ο χρόνος εξαρτάται από το είδος και το πάχος του κρέατος. Ως οδηγός, υπολογίστε περίπου 4-5 λεπτά ανά πλευρά για μπριζόλες, 6-7 λεπτά για κοτόπουλο και 10-12 λεπτά για χοιρινό.
  7. Ελέγξτε το ψήσιμο: Χρησιμοποιήστε ένα θερμόμετρο κρέατος για να βεβαιωθείτε ότι το κρέας έχει ψηθεί σωστά. Η εσωτερική θερμοκρασία για μοσχάρι και αρνί είναι 63°C για medium rare, 68°C για medium και 71°C για well done. Για κοτόπουλο, η ασφαλής θερμοκρασία είναι 74°C και για χοιρινό 71°C.
  8. Αφήστε το κρέας να ξεκουραστεί: Αφού το βγάλετε από τη ψησταριά, αφήστε το σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο για 5-10 λεπτά πριν το σερβίρετε.

Συμβουλές:

Για πιο ζουμερά αποτελέσματα, μπορείτε να βάλετε ένα ταψί με νερό ή ζωμό στο κάτω μέρος της ψησταριάς.

Καλή Ορεξη!


ELEFTHERIOU-ELEKTRO

eleftheriou-elektro.gr ηλεκτρικές συσκευές με φυσικό κατάστημα και after-sales υποστήριξη
Από Nikos Eleftheriou 18 Δεκεμβρίου 2025
Μάθε πώς να κάνεις μια έξυπνη αγορά ηλεκτρικών συσκευών τις γιορτές, με έμφαση στην οικονομία και την αξιοπιστία
Από Nikos Eleftheriou 19 Σεπτεμβρίου 2024
Τα φυσικά καταστήματα πάλι μπροστά!
Φορητά Κλιματιστικά: Πώς Λειτουργούν;Διαδικασία Ψύξης
Από Nikos Eleftheriou 23 Ιουλίου 2024
Φορητά Κλιματιστικά: Πώς Λειτουργούν;Διαδικασία Ψύξης Απορρόφηση Θερμότητας: Ο ζεστός αέρας του δωματίου εισέρχεται στο κλιματιστικό μέσω ενός αεραγωγού. Ψύξη: Ο αέρας έρχεται σε επαφή με ψυκτικό υγρό που κυκλοφορεί σε ένα ψυκτικό στοιχείο. Το ψυκτικό υγρό απορροφά θερμότητα από τον αέρα, ψύχοντάς τον. Αποβολή Ζεστού Αέρα: Ο ψυχρός πλέον αέρας διοχετεύεται πίσω στο δωμάτιο μέσω ενός άλλου αεραγωγού. Συμπύκνωση Υγρασίας: Καθώς ο αέρας ψύχεται, η υγρασία που περιέχει υγροποιείται και συλλέγεται σε ένα δοχείο που χρειάζεται άδειασμα κατά διαστήματα.